Hogenkamp verkoopt varkensbedrijf aan Johan Schuttert en Jan Kippers (2024)

Varkenshouder Johnny Hogenkamp uit Dalfsen heeft zijn varkensbedrijf verkocht en niet aan de eerste de beste koper. Johan Schuttert, zoon van Jan Schuttert, heeft samen met Jan Kippers onlangs het bedrijf gekocht. Hogenkamp is er blij mee dat zijn levenswerk in goede handen is terecht gekomen. „Ik heb kopers gehad, maar toen wel gedacht dat ik het bedrijf liever niet aan hen wilde verkopen. Ik dacht daarbij ook aan de medewerkers. Die moeten ook verder met de nieuwe eigenaren.”

Zijn personeelsleden waren ook degenen die Hogenkamp als eerste informeerde over de verkoop en ze reageerden blij. „Zowel Johan als Jan zijn twee jonge kerels van 29 en 34 jaar en die willen gas geven.” De Overijsselse varkenshouder had zijn modern varkensbedrijf in de verkoop gezet, omdat hij eigenlijk geen opvolger had en als hij de komende tien jaar door had willen blijven boeren dan had hij alleen het noodzakelijk onderhoud uitgevoerd en geen vernieuwingen. Daarin lag voor hem en zijn medewerkers geen uitdaging. Echter, Hogenkamp besloot recentelijk zijn bedrijf van de markt te halen.

„Ik was vorig jaar al verhuisd en de bedrijfsleider woont nu in de bedrijfswoning. Hij doet het boven verwachting goed en heeft veel werk uit mijn handen genomen. Ik dacht: ‘Dat is toch wat ik wilde. Een stapje terug doen'. Dat kon ik dus met de bedrijfsleider en in mei haalde ik het bedrijf van de markt. Op de valreep kwamen Johan Schuttert en Jan Kippers langs en tijdens de koffie was een deal snel gesloten. Ze wisten natuurlijk al wat ik wilde en we kennen elkaar al lang. Ik ken de familie Schuttert al zeker 40 jaar. ” Vooralsnog doet Hogenkamp de dagelijkse dingen als voer maken, maar hij hoopt dat de overdracht snel plaatsvindt. „Ik heb een goede prijs ontvangen. Nooit hoog genoeg natuurlijk, maar de vraagprijs krijg je niet. Ik ben er tevreden mee. Had ik geen goede koper gevonden dan was ik waarschijnlijk nog wel jaren door gegaan.”

Varkensvrije locatie

Voor Johan Schuttert is de overname eigenlijk ook een logische stap. Hij zit al jaren in de varkenshouderij en dit is het eerste bedrijf dat hij zelfstandig overneemt. Een bedrijf dat bovendien voldoet aan zijn eisen. „Er zijn niet veel bedrijven van deze omvang die te koop staan en als je op dit moment iets wil, valt het niet mee om een vergunning te krijgen. Daar gaat veel tijd overheen. Het bedrijf van Johnny Hogenkamp draait al en heeft 1500 zeugen. Dat is een mooi aantal. Een bedrijf dat bovendien dichtbij ons in Dalfsen ligt. Een plek met in een cirkel van drie kilometer geen enkele varken. Dat zijn voordelen, die krijg je niet zomaar. Vooral de varkensvrije locatie is een sterk punt.”

Schuttert en Kippers gaan het personeel overnemen en in grote lijnen verder met het bedrijf zoals het nu is. Schuttert: „Uiteraard hebben we onze eigen ideeën, maar je kunt niet alles tegelijk. We hebben wel een lijst gemaakt van zaken die we graag willen aanpakken in de bijvoorbeeld de inrichting van de stal. We willen daarnaast tot de top van Nederland behoren . Johnny heeft het op zijn manier heel goed gedaan. Het eerste dat we gaan aanpakken is het voer.” Johan Schuttert is straks dus officieel varkensboer. „Ja, mooi hè. Dit was altijd al de ambitie; al werkte ik natuurlijk wel op het bedrijf van onze familie. Voor Jan Kippers is dit echter nieuw. Hij wordt straks voor het eerst boer.”

Buitenland en varkens

En wat gaat Johnny Hogenkamp straks doen: „Ik heb 35 jaar geboerd. Ik blijf me dus boer voelen. Dat gaat er niet meer uit. Ik blijf nog wel bezig met energie en zonnepanelen. Daarnaast bouw ik een nieuwe locatie voor Farmfocus, maar de gemeente moet ook nog akkoord gaan. Ik ben echter niet iemand die in zijn stoel gaat zitten en Jan Schuttert zei tegen mij dat ik iets ga doen wat iedereen verwacht. Mijn zus Paulien juist andersom. Ik weet het nog niet, maar wel iets wat ik leuk vindt. Wellicht het buitenland en varkens. Dat lijkt mij ook hartstikke leuk. Roemenië, Afrika, Suriname of zelfs Israël. Met al deze landen heb ik al eens contact gehad. Of dat mijn grootste ambitie is? De wereld ligt aan mijn voeten, Ik heb vandaag nog 4 Bv’s over waaronder FarmFocus en FarmCollectief. Ik blijf echter trots op onze varkenshouderij en zal straks dus echt niet gaan ‘natrappen’.”

Hogenkamp verkoopt varkensbedrijf aan Johan Schuttert en Jan Kippers (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Patricia Veum II

Last Updated:

Views: 6513

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Patricia Veum II

Birthday: 1994-12-16

Address: 2064 Little Summit, Goldieton, MS 97651-0862

Phone: +6873952696715

Job: Principal Officer

Hobby: Rafting, Cabaret, Candle making, Jigsaw puzzles, Inline skating, Magic, Graffiti

Introduction: My name is Patricia Veum II, I am a vast, combative, smiling, famous, inexpensive, zealous, sparkling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.