Veelgestelde vragen over het coronavirus: ik ben op reis gegaan en heb COVID opgelopen. Wat moet ik doen? Wanneer kan ik naar huis? (2024)

Malaka Gharib/NPR

Veelgestelde vragen over het coronavirus: ik ben op reis gegaan en heb COVID opgelopen. Wat moet ik doen? Wanneer kan ik naar huis? (2)

Malaka Gharib/NPR

We beantwoorden regelmatig veelgestelde vragen over het leven tijdens de coronacrisis. Als je een vraag hebt waarvan je wilt dat we die in overweging nemen voor een toekomstig bericht, stuur dan een e-mail naargeitensandsoda@npr.orgmet als onderwerpregel: "Wekelijkse vragen over het coronavirus." Bekijk een archief van onze veelgestelde vragenhier.

Ik ben op reis gevlogen... en ik heb COVID opgelopen. Wat nu?

Dus je hebt je aangesloten bij de miljoenen reizigers die deze zomer vertrekken, op weg naar vakanties, bruiloften, familiereünies, conferenties. En je vloog naar je bestemming.

Je komt aan, je hebt een geweldige tijd. Dan voel je je een beetje af. Je keel is krassend. Misschien begin je te hoesten. Of je hoofd voelt alsof het op het punt staat als een malafide ballon van je lichaam af te drijven.

Zucht. Tijd voor een COVID-test. Het slechte nieuws: je bent positief!

Wat doe je nu? Waar verblijf je? Kun jij Paxlovid scoren als je een goede kandidaat bent voor dit of een ander anti-COVID-medicijn? En de grote vraag: wanneer kun je naar huis vliegen? Ware bekentenis: het is mij overkomen. Dit is wat ik heb geleerd van de ervaring en van interviews achteraf met COVID-experts.

Bereid je voor op COVID voordat de reis begint

Eigenlijk is de eerste vraag: heb je je voorbereid op een mogelijke COVID-zaak voordat je vertrok?

Elke reiziger die nog op zomervakantie moet gaan, moet er rekening mee houden dat de pandemie nog steeds aan de gang is. Er vinden pieken plaats in de VS en in populaire toeristische bestemmingen zoals Frankrijk, Italië en Spanje.

Dat betekent dat uw reisplanning zich niet alleen hoeft te concentreren op wat u kunt zien en waar u kunt eten. Je moet ook nadenken over COVID-voorbereiding. De COVID-experts die we hebben geïnterviewd, stellen deze pre-trip stappen voor:

  • Pak zelftesten en maskers van hoge kwaliteit (N95 of KN95) in.Omdat je ze zeker niet op een onbekende plek wilt jagen. Ook: neem een ​​thermometer mee enpulsoximeterzodat u uw gezondheid kunt controleren als u besmet raakt.
  • Zorg ervoor dat u gemakkelijk toegang heeft tot uw online medische dossiers.Als u antivirale behandelingen nodig heeft, heeft de voorschrijver deze informatie nodig om te bepalen of u gezondheidsproblemen heeft of medicijnen gebruikt die problemen kunnen veroorzaken als u met een Paxlovid-regime begint.
  • Als je in aanmerking komt voor een booster, steek dan voor vertrek je mouw op.Het is geen ijzersterke bescherming tegen infectie, maar kan een minder ernstig ziekteverloop betekenen.
  • Als je naar het buitenland gaat, overweeg dan om een ​​reisverzekering af te sluiten.Een polis kan ervoor zorgen dat u zorg kunt krijgen in het buitenland of een medische evacuatie als dat nodig is.
  • Controleer of het land van bestemming COVID-testvereisten heeft voor aankomst of vertrek.(De V.S.vorige maand liet zijn vereiste vallendat aankomsten uit andere landen testen op COVID.) Maar het kan moeilijk zijn om de regels en voorschriften in een ander land te achterhalen - websites kunnen niet altijd alle updates, notities bijhoudenDr Henry Wu, een professor in infectieziektegeneeskunde aan de EmoryUniversity en directeur van het TravelWell Center. Een touroperator of hotel waar u van plan bent te verblijven, kan een goede bron zijn voordat u op reis gaat als u op jacht gaat naar officiële informatie online.
  • Poets de lokale medische bron op.Als u zich in een land bevindt dat geen sterke gezondheidszorginfrastructuur heeft of zich in een afgelegen gebied bevindt, kijk dan van tevoren of u het antwoord op deze vraag van een lokale bron kunt krijgen, stelt Wu voor: Waar moet ik bellen als ik echt ziek worden?
  • Wees financieel voorbereid.U wilt wat extra geld opzij zetten voor uw reis als COVID toeslaat, om te besteden aan extra nachten in een hotel en onverwachte zorgkosten en andere kosten.
  • Tot slot, als u iemand op uw bestemming kent, neem dan voor vertrek contact met hen op.Ze kunnen je beschermengel zijn als je COVID-hulp nodig hebt. Zorg ervoor dat u hun contactgegevens bij de hand heeft in geval van nood.

Wat te doen als je die positieve test krijgt

Nu, terug naar ons drama:Ik ging op vakantie en het enige wat ik kreeg was een belabberd geval van COVID!

Als u erachter komt dat u COVID heeft, heeft de Centers for Disease Control and Prevention deze aanbeveling: "Reis niet tot 10 dagen nadat uw symptomen zijn begonnen of de datum waarop uw positieve test is afgelegd als u geensymptomen." Het doel is om te voorkomen dat je anderen besmet terwijl je nog steeds besmettelijk bent.

U zult dus twee soorten zorgen hebben: uw reisplannen herschikken – en uitzoeken wanneer u naar huis kunt terugkeren.

Geiten en frisdrank

Veelgestelde vragen over het coronavirus: moet ik nog steeds een COVID-test doen voordat ik naar de VS vlieg?

Laten we eerst eens kijken naar de onmiddellijke logistiek.

Waar zul je verblijven?

U kunt proberen de cursus te verlengen met uw huidige accommodatie. Hotelvertegenwoordigers die we hebben geïnterviewd, stellen voor om de accommodatie te vragen of ze openstaan ​​voor een gast die isoleert met COVID. Een hotel dat ja zegt, zal je waarschijnlijk ook vertellen dat er geen schoonmaakdienst zal zijn, maar je kunt vragen om handdoeken, roomservice of eten dat wordt afgeleverd via een bezorgapp die buiten je deur wordt achtergelaten (die de "niet storen"-app zou moeten hebben). teken altijd op de knop). Als het hotel niet openstaat voor een gast met COVID of als je kamer gewoon niet beschikbaar is, zoek dan naar een nieuwe accommodatie.

Oh Oh. Mijn huurauto komt terug!

Tenzij je het in een contactloze situatie kunt afgeven en terug kunt lopen naar je isolatieverblijf, heb je een dilemma. Gelukkig begrijpen autoverhuurbedrijven dat. Echt. Natuurlijk hebben verschillende bedrijven verschillende opties. Gabriel, een zeer behulpzame vertegenwoordiger van de klantenservice van Avis, zegt dat zijn bedrijf, afhankelijk van de omstandigheden, een team kan sturen om de auto op te halen, een sleepdienst te regelen of een andere bestuurder te machtigen om de auto terug te brengen. Of als u de auto wilt vasthouden tot u hersteld bent, kunnen zij uw huur misschien verlengen, misschien tegen een gereduceerd tarief gezien de omstandigheden.

Als al het andere faalt, kunt u vertrouwen op de vriendelijkheid van anderen. Toen ik me in deze situatie bevond, bood de vriend van de vriend van mijn dochter aan om onze auto terug te brengen - ongeveer een uur rijden. Ik betaalde zijn Uber terug, maar hij wilde geen cent aannemen voor zijn goede daad. Zoals de vriend van mijn dochter het verwoordde: "Ziek zijn [is] een lastige augurk om nu mee bezig te zijn. We willen graag helpen."

Paxlovid krijgen (of een andere antivirale behandeling)

Zelfs als u uit voorzorg een voorraadje van het medicijn mee wilt nemen op reis, mag u dit niet doen volgens de voorwaarden van de toestemming voor gebruik in noodgevallen van Pfizer's van de Food and Drug Administration.Paxlovid-pil, die wordt aanbevolen voor mensen die risico lopen op een ernstige ziekte, zoals oudere mensen of mensen met bepaalde medische aandoeningen.

Geiten en frisdrank

Veelgestelde vragen over het coronavirus: ik heb Paxlovid ingenomen. Ik voelde me beter. Daarna kwamen de symptomen terug. Wat is er?

Maar tijd is van essentieel belang bij Paxlovid. U wilt uw tweemaal daagse dosis van drie tabletten binnen 5 dagen na een positieve test starten. U kunt contact opnemen met uw huisarts en hen de naam van een plaatselijke apotheek geven. Of u kunt Google een telehealth-portaal gebruiken dat uw informatie opneemt en een recept invult. Dat kost ongeveer $ 75 voor de service. Of u kunt profiteren van de gloednieuwe FDA-uitspraak. Niet elke apotheek is aan boord, maar apotheken die 'test-to-treat'-diensten aanbieden, zijn een waarschijnlijke optie. Bekijk het Department of Health & Human Services'online zoekhulpmiddelom deelnemende apotheken te vinden.

En hoe kom je aan het recept als je COVID hebt? De apotheek die ik gebruikte, vertelde me: "Je weet dat je NIET BINNENKOMT om de pil op te halen omdat je COVID hebt." Sommige apotheken hebben bezorg- of drive-through-opties. Als u een familielid of vriend op uw bestemming heeft, vraag dan om een ​​gunst. Als u geen opties meer heeft, kunt u zich wenden tot een online service zoals TaskRabbit, die u kan helpen iemand te vinden die u kunt inhuren om een ​​boodschap voor u te doen.

Als het enige alternatief is om het zelf op te halen, zegtDr Jill Weatherhead, assistent-professor infectieziekten bij volwassenen en kinderen aan het Baylor College of Medicine, "zorg ervoor dat u een KN95- of N95-masker draagt."

Wanneer kan ik naar huis komen?

Dat is natuurlijk de grote vraag. De 10-daagse richtlijn van de CDC is ook wat artsen voor infectieziekten aanbevelen. Het is zeker verstandig.

"We hebben niet voor niets isolatieprotocollen - om de verspreiding voor anderen te verminderen", zegtKeri Althoff, een epidemioloog aan de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. En er is een risico op verspreiding "als je naast iemand in een vliegtuig zit" - of elk ander vervoermiddel, zoals een bus of trein, waardoor je in de buurt van anderen komt. Bovendien kan de persoon op de volgende stoel onderliggende aandoeningen hebben waardoor ze een ernstig risico lopen als ze COVID oplopen.

Maar geen enkele autoriteit in de VS handhaaft de 10-dagenregel.

En 10 dagen wachten om de isolatie te beëindigen kan een uitdaging zijn.

"Ver van huis zijn is niet ideaal. Thuis is comfortabeler", zegtdr. Preeti Malani, een arts voor besmettelijke ziekten aan de Universiteit van Michigan. Een paar honderd kilometer of meer van huis vastzitten als je met COVID te maken hebt, kan stressvol zijn - je voelt je misschien onder druk gezet om na 5 dagen vrij te gaan, problemen met de kinderopvang te krijgen, je zorgen te maken over het onderhoud van huis en tuin of dat je huisdieroppas kan aan het werk blijven.

"Onderschat de mentale gymnastiek niet om erachter te komen wanneer je naar huis moet gaan", zegt Althoff. "Het is emotioneel, het is mentaal, het is financieel. Het is moeilijk." En je probeert deze beslissingen te nemen op een moment dat je je niet goed voelt.

Bovendien is zelfs CDC-advies een beetje verwarrend, omdat er een ander stuk van de richtlijn is dat 5 dagen isolatie na een infectie aanbeveelt terwijl je thuis bent en niet op reis bent. Voor mensen die niet reizen, zegt CDC: “Mensen met COVID-19 moeten zich 5 dagen isoleren en als ze asymptomatisch zijn of hun symptomen verdwijnen (zonder koorts gedurende 24 uur), volg dat dan door 5 dagen een masker te dragen wanneer rond anderen om het risico te minimaliseren om mensen die ze tegenkomen te besmetten."

Het eindresultaat is dat veel mensen hun eigen beslissingen nemen over wanneer ze reizen.

Sommige reizigers die net positief zijn getest op COVID, zeggen misschien: ik ga nu naar huis. SLECHT IDEE. Niet alleen omdat ze anderen in gevaar brengen, maar omdat ze kunnen merken dat als de vlucht lang duurt, ze met het verstrijken van de uren zieker en zieker kunnen worden. Alle experts die we hebben geïnterviewd zijn het erover eens: niet doen!

(Terzijde: ons panel van experts benadrukte ook dat een niet-geïnfecteerde reiziger ervan uit moet gaan dat als ze in een vliegtuig, bus of trein zitten, er ten minste één passagier met COVID zal zijn, wat een goede reden is om te blijven maskeren omhoog tijdens het reizen.)

Andere COVID-reizigers zouden na bijvoorbeeld een paar dagen zin hebben om te rijden, dus ze annuleerden de vlucht en huurden een auto – contactloos natuurlijk – en gingen naar huis. Maar dat is natuurlijk gemakkelijker te doen als het een rit van 8 uur is versus een driedaagse expeditie waarbij je plekken moet zoeken om te overnachten en te eten zonder anderen in gevaar te brengen.

En dan zijn er mensen die denken: misschien is het oké om je te isoleren totdat ze zich beter voelen - dan maken ze de reis naar huis. En misschien is dat eerder dan 10 dagen.

Houd er rekening mee dat u doorgaans het meest besmettelijk bent in de 2 dagen voorafgaand aan een positieve test en de 5 dagen erna, zegt Weatherhead.

"Als je je beter voelt en de symptomen verdwijnen na die periode van 5 dagen [wanneer je het meest besmettelijk bent], wordt reizen nog steeds niet aanbevolen - maar het zou het beste zijn om tijdens het reizen een N95 op te zetten", zegt ze.

Maar symptomen zijn niet altijd een betrouwbare barometer van uw toestand. "Het is moeilijk om te weten hoe besmettelijk je bent", voegt ze eraan toe. Hoesten is natuurlijk een manier om de ziekte te verspreiden, maar "veel mensen hoesten wekenlang en dat betekent niet dat je besmettelijk bent."

Zijn testen nuttig?

De besmette reiziger zou kunnen denken dat een negatieve COVID-test een duim omhoog is om naar huis te vliegen. Maar je zou vele dagen positief kunnen testen nadat de symptomen verdwenen zijn - een NPR-collega zag de positieve lijn 20 dagen lang opduiken. En de doktoren die we interviewden zeiden tegen die tijd dat je waarschijnlijk niet genoeg virale lading bij je hebt om anderen te infecteren. Zelfs als u na bijvoorbeeld een week positief test, "is er een zeer kleine kans op overdracht als u zich asymptomatisch voelt", zegt Althoff.

Dus laten we zeggen dat uw symptomen vrijwel verdwenen zijn - en het is, oh, 5 tot 7 dagen geleden dat u voor het eerst positief testte. Hoe reist u zonder anderen in gevaar te brengen?

"Als je je slecht voelt, reis dan niet", zegt Baker.

Maar als je je goed genoeg voelt om de reis te maken, draag dan een masker – bij voorkeur een N95 die goed past. "In naam van de goedheid, denk aan degenen om je heen", zegt Baker.

Moet je je diagnose delen met je stoelgenoot?

Een collega had een interessante vraag. Als je bijvoorbeeld een week na je eerste positieve test naar huis vliegt, moet je dan een ongemaskerde passagier naast je informeren?

"Ik denk dat dat een pandemonium in het vliegtuig zou veroorzaken", zegt Baker. "Ik zou mijn masker ophouden en weg leunen." En misschien een hapje en een drankje in een afgelegen hoek van de luchthaven voordat je aan boord van het vliegtuig stapt, zodat je je masker niet hoeft te laten vallen voor een hapje of een slokje.

Ook al zijn we allemaal pandemie-moe, het is belangrijk om de balans op te maken van hoe ver we zijn gekomen. Dit is de beoordeling van Malani: "Als je me twee jaar geleden zou vertellen dat we tests zouden hebben die we in onze zak kunnen steken - en als we ziek worden, [kunnen] we een virtueel portaal opbellen en vijf minuten later een antiviraal recept krijgen... dat had niemand zich kunnen voorstellen!"

Jouw beurt: heb je COVID opgelopen tijdens een reis? Hoe heb je het aangepakt?

E-mailgeitensandsoda@npr.orgmet als onderwerp "COVID op vakantie" en deel je verhaal. Vermeld uw volledige naam en locatie, en we kunnen uw reactie opnemen in een verhaal op NPR.org. We nemen inzendingen aan tot dinsdag 12 juli. Update: deze oproep is nu gesloten.Lees hier enkele van onze lezersinzendingen.

Veelgestelde vragen over het coronavirus: ik ben op reis gegaan en heb COVID opgelopen. Wat moet ik doen? Wanneer kan ik naar huis? (2024)

FAQs

Hoe lang moet je thuis blijven met corona? ›

Ik blijf lang klachten houden na corona

Bij de meeste mensen die na 3 maanden nog wel klachten hebben, gaan de klachten weg in de maanden erna. Soms met hulp en begeleiding. Weinig mensen houden langer dan 6 maanden klachten.

Hoe lang blijf je besmettelijk als je corona positief bent? ›

Immuuncompetent: had slechts milde klachten*: Minstens 7 dagen na eerste ziektedag EN tenminste 24 uur klachtenvrij. Immuuncompetent (opname vanwege COVID-19): had matig tot ernstige klachten: Minstens 14 dagen na eerste ziektedag EN tenminste 24 uur klachtenvrij.

Wat moet je doen als je corona hebt op vakantie? ›

Als u zelf corona krijgt

Bent u op vakantie in Nederland en heeft u een positieve zelftest? Dan volgt u het advies om luchtweginfecties te voorkomen. U hoeft niet meer in isolatie.

Hoe lang in isolatie na besmetting? ›

Voor de algemene bevolking is verplichte isolatie in geval van respiratoire symptomen of een positieve COVID-19-test niet langer van toepassing. De kenmerken van SARS-CoV-2 zijn echter niet veranderd en besmette personen kunnen tot 10 dagen na de diagnose besmettelijk zijn.

Hoeveel dagen is iemand met corona besmettelijk? ›

99% van de personen ontwikkelt binnen 14 dagen klachten (Lauer 2020, Jansen 2021). Er wordt aangenomen dat iemand vanaf 1-3 dagen voor de start van symptomen besmettelijk kan zijn (Wei 2020).

Wat is het beste medicijn tegen corona? ›

Remdesivir. Veklury (remdesivir) is een antiviraal middel en is op basis van een positieve balans tussen werkzaamheid en risico's door de Europese medicijnautoriteiten in 2020 goedgekeurd als eerste medicijn tegen COVID-19.

Wat moet je doen als je een positieve zelftest hebt? ›

Als uw uitslag positief is, is het niet langer nodig om 5 dagen in isolatie te gaan en afstand te houden van huisgenoten.

Wat is de nasleep van corona? ›

Door mensen met en zonder COVID-19 te vergelijken, is gevonden dat bepaalde langdurige klachten meer voorkomen in de maanden na COVID-19 diagnose. Dit gaat om klachten zoals pijn op de borst, verlies van reuk en smaak, benauwdheid, vermoeidheid en spierpijn.

Wat moet ik doen als ik positief test met zelftest? ›

Is je zelftest positief? Dit betekent dat je waarschijnlijk corona hebt. Als het resultaat van de zelftest positief is en je hebt symptomen, blijf dan thuis tot de belangrijkste symptomen zijn verdwenen.

Is het verplicht thuis te blijven als je corona hebt? ›

Heeft u klachten die passen bij luchtweginfecties, zoals hoesten, niezen, keelpijn en een loop-of snotneus? Blijf thuis als u ziek bent.

Kun je reizen met corona? ›

Met dit stappenplan bereidt u zich goed voor op de heenreis, uw verblijf en de terugreis: Check het reisadvies (Nederlandwereldwijd.nl) van het land waar u naar toe gaat. En van het land waar u doorheen reist. Bekijk ook de algemene checklist voor reizen buiten Nederland (Nederlandwereldwijd.nl).

Kan ik reizen na corona besmetting? ›

Reist u naar een land buiten Europa? Kijk dan voor vertrek op nederlandwereldwijd.nl om te zien of er nog coronaregels zijn om het land in te reizen. Soms moet u nog een overzicht van uw vaccinaties laten zien, een negatieve testuitslag of een bewijs dat u hersteld bent van corona.

Kun je testen of je niet meer besmettelijk bent? ›

Je meet namelijk ook 'los' genetisch materiaal, of kapotte virusdeeltjes. Dat betekent dat een patiënt met die test wekenlang 'positief' kan scoren, zonder dat de patiënt besmettelijk is. Zelfs patiënten die zijn opgeknapt kunnen met de pcr-test positieve testresultaten laten zien.

Hoe snel ben je positief na contact? ›

Dit onderzoek toont aan dat men bij nauwe contacten (mensen die 15 minuten binnen 1,5m in de buurt zijn geweest bij een besmet persoon) in veel gevallen na vijf dagen na het contact een SARS-CoV-2 infectie kan detecteren met een antigeen sneltest ook al ze dan (nog) geen klachten hebben.

Heeft het zin om een zelftest te doen als je net corona hebt gehad? ›

Het is niet meer nodig om een coronatest te laten doen. Ook een corona zelftest is niet meer nodig. Houdt u zich wel aan de algemene adviezen om luchtweginfecties te voorkomen. Als u coronaklachten heeft dan kunt u besluiten om toch een corona zelftest te doen.

Hoe lang duurt het ziek zijn van corona? ›

Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen enkele dagen, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig (vele weken) klachten blijven houden. Mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen, hebben over het algemeen meer tijd nodig om te herstellen.

Kan je werken met corona? ›

Als je 24 uur klachtenvrij bent, kun je weer aan het werk, tenzij een huisgenoot/gezinslid klachten heeft die erger worden (met koorts en/of benauwdheid). Dan moet je – ook als je geen klachten (meer) hebt – thuisblijven gedurende 14 dagen na het laatste onbeschermde contact met de zieke persoon.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fr. Dewey Fisher

Last Updated:

Views: 5869

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fr. Dewey Fisher

Birthday: 1993-03-26

Address: 917 Hyun Views, Rogahnmouth, KY 91013-8827

Phone: +5938540192553

Job: Administration Developer

Hobby: Embroidery, Horseback riding, Juggling, Urban exploration, Skiing, Cycling, Handball

Introduction: My name is Fr. Dewey Fisher, I am a powerful, open, faithful, combative, spotless, faithful, fair person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.