Welk jaar is het in Thailand? (Waarom het anders is dan anderen) (2024)

Heb je al eens een kalender in Thailand gezien? Als je dat hebt gedaan, moet je veel fijne details en verschillen hebben opgemerkt met wat je gewoonlijk in het westen ziet - vooral het jaartal. Dus je zou je kunnen afvragen: "waarom heeft Thailand een ander jaar dan andere landen?"

Thailand toont Gregoriaanse zonnedata en boeddhistische maandata in één kalender. Beide stukjes informatie zijn relevant voor de Thais. Ze gebruiken zonnedata voor het dagelijks leven en maandata voor boeddhistische feestdagen. Vanaf 2023 is het het jaar 2566 in Thailand - 543 jaar sneller dan het christelijke jaar.

De Thaise kalender ziet er in eerste instantie misschien bizar uit. Maar als je de tijd neemt om alle details te leren, kan het je ervaring in Thailand versoepelen. Zeker bij het bepalen op welke dag je bekende tempels moet bezoeken. Lees verder om het verhaal van de Thaise kalender te ontdekken.

Waarom heeft Thailand een ander jaar dan andere landen?

Thailand gebruikt, net als veel boeddhistische landen, de boeddhistische jaarkalender. Dit soort datumaanduidingen vind je terug in zowel officiële documenten als in het dagelijkse leven van de lokale bevolking. Alle Thais zijn goed thuis in het wisselen tussen het christelijke jaar en het boeddhistische jaar.

Wat is het boeddhistische jaar?

Net als het Christain-jaar begon het boeddhistische jaar te tellen vanaf een belangrijke datum in de boeddhistische geschiedenis. Christenen gebruiken de geboortedag van Jezus als uitgangspunt; Boeddhisten gebruiken de dag waarop Boeddha stierf en nirvana (Parinibbana) bereikte. (Bron)

De Thais noemen het boeddhistische jaar “Buddhasakkarat” (Buddhasakkara) en vanaf 2022 is het het jaar 2022 in de Thaise boeddhistische kalender.

Waarom gebruiken de Thai het boeddhistische jaartal?

Het eenvoudigste antwoord zou zijn dat het boeddhisme de nationale religie van Thailand is.

Het eerste contact tussen Thailand en het boeddhisme is onduidelijk. Er is echter bewijs dat de aanwezigheid van het boeddhisme in het Sukhothai-koninkrijk aantoont. Dit dateert zelfs van vóór de dagen van het Ayutthaya-koninkrijk.

In de Ram Khamhaeng-inscriptie noemde koning Ram Khamhaeng van Sukhothai een Chedi (Thaise versie van pagodes) constructie om een ​​stuk van Boeddha's relikwie te bevatten. Dit betekent dat de lokale bevolking van die tijd al bekend is met het boeddhisme. (Bron)

Thaise boeddhistische jaaromzetter

Als je van plan bent om in Thailand te gaan wonen, moet je leren om het christelijke jaar om te zetten in het Thaise boeddhistische jaar. Het is essentieel voor uw dagelijks leven. De meeste aankondigingen van evenementen gebruiken immers dit type jaartal.

Volg deze formule:

Christelijk jaar + 543 = Thais boeddhistisch jaar.

Het is echter mogelijk dat deze formule niet in elk boeddhistisch land werkt. Myanmar is bijvoorbeeld 1 jaar sneller dan Thailand. Terwijl Thailand het jaar 0 van het overlijden van Boeddha noemt, noemt Myanmar het jaar 1. (Bron)

Een ander jaartype in Thailand

Zoals je al weet, is Thailand uniek. En ooit in de geschiedenis wilden de lokale bevolking dat unieke karakter naar een hoger niveau tillen door een eigen jaar te hebben.

In 1889 besloot koning Rama V dat het jaar waarin de stad Rattanakosin (in het heden Bangkok) tot hoofdstad van Siam werd gemaakt, jaar 1 moest zijn. Dit jaartelsysteem wordt Rattanakosin Sok of Rattanakosin-jaar genoemd. (Bron)

Dit betekent dat Rattanakosin jaar 1 gelijk is aan het christelijke jaar 1782.

Dit systeem werd later echter geannuleerd door koning Rama VI in 1912 - slechts 20 jaar na het eerste gebruik. Koning Rama VI wilde de boeddhistische invloed in het land benadrukken, dus gingen de Thai terug naar het gebruik van het Thaise boeddhistische jaar. (Bron)

Tegenwoordig houdt niemand het Rattanakosin-jaar bij. Sommige historische gebeurtenissen worden echter erkend met het Rattanakosin-jaar. Het beste voorbeeld is het Pak Nam-incident tijdens de koloniale periode. Dit is het moment waarop de Franse kanonneerboten Thais Bangkok binnenvielen en koning Rama V dwongen gebieden op te geven. (Bron)

Voor de Thai staat deze gebeurtenis bekend als het Rattanakosin Sok 112 Incident.

Nu je begrijpt hoe de Thaise jaren werken, ben je misschien geïnteresseerd in de maankalender. Deze kalender is immers cruciaal voor het bepalen van boeddhistische feestdagen.

Het verschil tussen de Thaise maankalender en de Gregoriaanse kalender

Het belangrijkste verschil tussen de Gregoriaanse kalender en de Thaise maankalender is de zon en de maan.

De Gregoriaanse kalender vertelt je datums op basis van de baan van de aarde rond de zon. Aan de andere kant vertelt de maankalender je datums op basis van de baan van de maan rond de aarde.

In de maankalender worden de data aangegeven door het gezicht van de maan: afnemende, wassende, volle maan en nieuwe maan. Er zijn 14 fasen van de afnemende maan, 14 fasen van de wassende maan, 1 volle maan en 1 nieuwe maan. (Bron)

Een maand begint op een nieuwe maannacht. Dit is een nacht waarin de maan volledig donker is. Je kunt het helemaal niet zien. Dan verschuift de maan naar een afnemende fase. (Bron)

De tweede nacht van de maand is de 1e afnemende maan. De derde nacht is de 2e afnemende maan en de vierde is de 3e afnemende maan. Zo verder en zo verder. Deze afnemende fase duurt veertien dagen, daarna is het tijd voor de Volle Maan (sommigen noemen het de 15e afnemende maan). (Bron)

Na de volle maannacht zal de maan overgaan in een wassende fase. Net als de afnemende fase gaat het van de 1e wassende maan naar de 2e wassende maan, enzovoort. De wassende maanfase duurt 14 dagen, daarna komt de cirkel rond naar de nieuwe maan (15e wassende maan). (Bron)

Deze hele maancyclus duurt ongeveer 30 dagen, dus een maand.

Net als de Gregoriaanse kalender bestaat een jaar in de maankalender uit 12 maanden. De nummering is echter iets anders. De eerste maand in het maansysteem is rond december en de twaalfde maand is rond november. (Bron)

Een Thaise persoon zou dus kunnen zeggen: "Gebeurtenis X is op de volle maan van de 6e maand." Dit betekent dat evenement X rond midden mei zal plaatsvinden.

Jaarlijkse Thaise feestdagen en festivals die de maankalender gebruiken

Er zijn 4 grote feestdagen en 1 festival in Thailand dat de data van de maankalender gebruikt.

Op de Gregoriaanse kalender vallen deze speciale dagen elk jaar op verschillende data. Let dus goed op wanneer deze 5 feestdagen en festivals plaatsvinden. Hier is de informatie die je nodig hebt.

1. Visakha Puja-dag of Vesak

Volle Maan van de 6e maand(Rond half mei) (Bron)

Deze feestdag wordt ook wel Boeddhadag genoemd. En de reden is simpel. Op deze datum in verschillende jaren werd Boeddha geboren, bereikte hij de verlichting en stierf om Nirvana (Parinibbana) te bereiken.

Boeddhisten over de hele wereld vieren deze feestdag ter ere van Boeddha. In het geval van Thailand lopen mensen 3 keer rond de tempel met brandende kaarsen in hun handen. Dit ritueel vindt meestal 's avonds plaats.

2. Makha Bucha-dag

Volle maan van de 3e maand(Rond half februari) (Bron)

Deze feestdag markeert de datum waarop Boeddha voor het eerst de kern van zijn leer, de Ovada Patimokkha genaamd, predikte.

De Thai van het heden vieren deze dag op dezelfde manier als de Visakha Puja-dag. 'S Avonds lopen ze drie keer rond de tempel met brandende kaarsen.

3. Asalha Puja-dag

Volle Maan van de 8e maand(Rond midden juli) (Bron)

De betekenis van deze feestdag is de verschijning van de eerste boeddhistische monnik (na Boeddha). Zijn naam was Kaundinya.

De viering is hetzelfde als Visakha Puja-dag en Makha Bucha-dag.

4. Boeddhistische vastendag

1e wassende maan van de 8e maand(Rond midden juli) (Bron)

Het vindt plaats een dag na de Asalha Puja-dag. Deze feestdag markeert het begin van een periode van 3 maanden waarin monniken in de tempel moeten blijven.

Deze traditie begint in de tijd van Boeddha. Gewoonlijk gaan boeddhistische monniken vroeg in de ochtend naar het dorp om mensen eten te laten aanbieden. Deze actie bleek echter problematisch tijdens de 8e maand (juli). Boeren verbouwden in deze tijd gewassen. De monniken liepen over het landbouwveld en veroorzaakten schade aan deze gewassen.

Vanwege dat ongeluk verbood Boeddha monniken om hun tempels te verlaten tijdens het landbouwseizoen. Dit betekent dat ze niet naar buiten konden om te eten. Dus gingen mensen naar de tempel en boden hen in plaats daarvan eten aan.

Deze praktijken zijn tot op de dag van vandaag voortgezet.

5. Loy Krathong

Volle Maan van de 12e maand(Rond half november) (Bron)

Loy Krathong is een festival waar Thaise mensen respect en dankbaarheid tonen aan de watergodin door een Krathong over de rivier te laten drijven.

Een Krathong is een mandvormige container die mensen exclusief voor dit festival maken. Traditioneel wordt het gemaakt van bananenbomen en versierd met bananenbladeren, bloemen, kaarsen en wierookstokjes.

Thaise kalender en de mensen

Ook al kan de Thaise kalender verwarrend zijn, hij vertelt je ook veel over Thaise mensen. Vooral hun openheid.

De Thais gebruiken zowel christelijke als boeddhistische jaren in hun dagelijks leven. Ze gebruiken ook zowel de Gregoriaanse als de maankalender voor hun vakanties. Niet veel landen kunnen zo'n prestatie leveren.

Als je leert net zo flexibel te zijn als de Thai, zal je ervaring in Thailand misschien met meer glimlachen gevuld zijn dan verwacht.

Zoals altijd, als je meer wilt weten over Thailand, blijf dan bijThaise Gids. Misschien ontdekt u iets dat u nog niet wist over dit unieke land.

DENK JE OVER EEN REIS NAAR THAILAND?

Ik werk aan een GRATIS reisgids voor Thailand met een VOLLEDIG reisplan van 7 dagen. Ontvang hem als eerste!

Dankjewel voor het aanmelden.

Er is iets fout gegaan.

Het formulier verzamelt uw naam en e-mailadres zodat we u aan onze e-maillijst kunnen toevoegen. Bekijk onzeprivacybeleidvoor meer informatie over hoe we uw ingediende gegevens beschermen en beheren.

  • Locatie & Toegang
  • Klantenservice
  • Algemeen genot
  • Waar voor je geld
Welk jaar is het in Thailand? (Waarom het anders is dan anderen) (2024)

FAQs

Waarom is het in Thailand 543 jaar later? ›

Songkran is het traditionele Thaise Nieuwjaar en wordt ieder jaar op 13 april gevierd. De Thai houden de Boeddhistische jaartelling aan, waardoor ze 543 jaar 'vooruit' lopen. Het feest duurt officieel drie dagen, maar begint vaak al wat eerder, omdat de locals niet kunnen wachten iedereen nat te maken!

Welk jaar zijn we in Thailand? ›

Voor de telling van het jaar wordt echter vaak de boeddhistische jaartelling gehanteerd in plaats van de westerse jaartelling. Die begint in 543 v. Chr., zodat de jaartallen in de Thaise boeddhistische kalender 543 hoger zijn dan in de gregoriaanse kalender; zo is het jaar 2023 in Thailand het boeddhistische jaar 2566.

Hoe heette Thailand tot 1939 en van 1945? ›

Tot 1939 heette het land Siam. De Thaise naam van het land is "Prathet Thai", waarbij Prathet land betekent en het woord Thai wel geïnterpreteerd wordt als vrij. In dat geval zou Thailand dus letterlijk "vrij land" betekenen.

Hoe heet Thailand vroeger? ›

In 1939 veranderde Siam officieel in de naam Thailand. Voor de Thai is het 'Prathet Thai' wat vrij land betekent.

Hoe lang mag je blijven in Thailand? ›

Nederlandse reizigers ook vrijgesteld van visumplicht

Als u van plan bent om langer in Thailand te verblijven dan de vastgestelde visumvrije periode van 45 dagen, zult u een fysiek visum moeten aanvragen.

Hoeveel ben je per dag kwijt in Thailand? ›

Totale kosten Thailand

Het kan een stuk duurder, het kan ook een stuk goedkoper. De gemiddelde kosten voor een dagje Thailand liggen voor ons rond de 50 euro per persoon, per dag.

Welke landen hebben een andere jaartelling? ›

Andere jaartellingen
  • Maçonnieke jaartelling, vanaf 4000 v. ...
  • Joodse jaartelling, vanaf 3761 v.Chr., met tegenwoordig jaren van gemiddeld 365 170177/689472 = 365,2468 dagen.
  • Chinese jaartelling, vanaf 2697 v. ...
  • Boeddhistische jaartelling, vanaf 543 v. ...
  • Thaise jaartelling, vanaf 543 v. ...
  • Seleucidische jaartelling, vanaf 312 v.

Hoe vaak mag je Thailand in per jaar? ›

Je mag maximaal 2x per jaar over land Thailand binnen reizen. Denk aan de boot tussen Langkawi (Maleisië) en Koh Lipe, of de bus van Siem Reap naar Bangkok. Met het vliegtuig zijn er geen limitaties, maar er geldt nog wel de regel dat je per 180 dagen maximaal 90 dagen in het land mag verblijven.

Welk land heeft een ander jaartal? ›

Voor de Thai lopen de dagen van het jaar gelijk met onze westerse telling. Alleen vieren de Thai nieuwjaar op 1 April en begint hun jaartelling bij de dood van Boeddha in 545 voor Christus. Daardoor staat 2022 in Nederland gelijk aan het jaar 2.565 in Thailand.

Waar wonen de meeste moslims in Thailand? ›

De meerderheid van de Thaise moslims woont in de meest zuidelijke provincies in de buurt van de Maleisische grens.

Hoeveel mensen wonen er in Thailand 2023? ›

(71.801.279 inwoners in Thailand in 2023)

Waarom rijden ze links in Thailand? ›

Thai rijden links zonder dat ze ooit gekoloniseerd zijn door de Engelsen. Het schijnt dat dit in Thailand is ontstaan door dat ze linkerzijde het paard op gaan. In buurland Cambodja rijd wel net als ons aan de rechterkant.

Is Thailand duur? ›

Hoewel veel mensen zeggen dat Thailand duurder wordt en dat buurlanden Laos en Cambodja goedkoper zijn, is Thailand nog steeds belachelijk goedkoop. Vooral eten en drinken en overnachtingen kosten zeer weinig. Ook transport is goed te betalen. Kleding en souvenirs voor toeristen worden wel duurder.

Hoeveel Nederlanders wonen er in Thailand? ›

'Hulp aan toeristen en reizigers, de zogeheten consulaire dienstverlening, is een belangrijke taak. Voor 'corona' bezochten jaarlijks 200-250 duizend Nederlanders Thailand. Ongeveer tienduizend Nederlanders wonen hier. Dat aantal loopt verder op als je de Nederlanders meetelt die hier semipermanent verblijven.

Hoe rijk is Thailand? ›

Thailand staat op de lijst van grootste economieën in de wereld op de 26e plaats. Thailand is de tweede economie in Zuidoost-Azië, na Indonesië. Het is het op vier na rijkste land op basis van het BBP per hoofd, na Singapore, Brunei en Maleisië.

Hoe is Songkran ontstaan? ›

Het Songkran Festival is ooit begonnen om het nieuwjaar in Thailand en Laos in te luiden. Waarbij jongeren water op de handen van ouderen gieten om zo hun zegen te krijgen. Songkran is het traditionele Thaise Nieuwjaar uit oud vervlogen tijden. Dit nieuwjaar wordt op 13 april gevierd.

Heeft Thailand vergrijzing? ›

Thailand vergrijst zeer sterk. Nu al is het een verouderde samenleving en het land zal tegen 2031 een 'superverouderde' samenleving worden, want tegen die tijd is 28% van de bevolking 60 jaar of ouder is.

Hoe vaak past Nederland in Thailand? ›

Thailand heeft 67,5 miljoen inwoners die leven op een oppervlakte van 514.000 km2, wat neerkomt op twaalf keer Nederland of zeventien keer België.

Hoe lang zijn mensen in Thailand? ›

De gemiddelde lengte van de mannen in Thailand is op dit moment 1.67 meter, dat moet 1.75 meter worden. De vrouwen hoeven maar 4,6 centimeter te groeien: van ongeveer 1.57 meter naar 1.62 meter. Ook moet de gemiddelde leeftijd opgerekt worden naar 80 jaar.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Velia Krajcik

Last Updated:

Views: 5653

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Velia Krajcik

Birthday: 1996-07-27

Address: 520 Balistreri Mount, South Armand, OR 60528

Phone: +466880739437

Job: Future Retail Associate

Hobby: Polo, Scouting, Worldbuilding, Cosplaying, Photography, Rowing, Nordic skating

Introduction: My name is Velia Krajcik, I am a handsome, clean, lucky, gleaming, magnificent, proud, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.